Idea żywności funkcjonalnej

0
187

Jeść każdy musi – to fakt niepodważalny. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że dokładnie selekcjonując produkty spożywcze możemy korzystnie wpłynąć na nasz organizm czy też samopoczucie. Tutaj pojawia się pojęcie żywności funkcjonalnej, która to oczywiście odżywia, ale oprócz tego wywiera także korzystny, psychologiczny i fizjologiczny wpływ na organizm człowieka.

Przykładami takiego działania jest między innymi obniżenie poziomy cholesterolu, wzmocnienie układu immunologicznego, przywrócenie homeostazy układu pokarmowego, leczenie zespołu jelita drażliwego czy też wykazywanie działania przeciwzapalnego. Przez wiele osób, jest ona także nazywana żywnością pro biotyczną oraz nutraceutyczną. Ważne jest, aby zrozumieć, że żywność funkcjonalna jest pokarmem, który nadaje się do codziennego spożycia – żywnością funkcjonalną nie są tabletki, syropy ani maści. Produkty zaliczane do żywności funkcjonalnej są więc naturalnymi surowcami, które są wzbogacane w witaminy, stanole, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Co więcej, są to także probiotyki oraz prebiotyki.

Do żywności funkcjonalnej zalicza się także produkty niskokaloryczne, niskosodowe a także o obniżonej zawartości cholesterolu.