Lato to czas, kiedy ważne jest przede wszystkim nawodnienie. Upał przyspiesza bowiem utratę wody w organizmie, co może skutkować problemami zdrowotnymi. Jednak w wakacyjne miesiące warto pochylić się też nad wyborami żywieniowymi. Wiele produktów sezonowych dostępnych jest na wyciągnięcie ręki. Świeże warzywa i owoce nie tylko pomogą zaspokoić głód, ale dostarczą nam cennych witamin i mikroelementów.
Letnie sałatki
Często wraz z upałami traci się apetyt. Nie ma w tym nic dziwnego, bo gdy temperatura za oknem nieraz przekracza trzydzieści stopni, ciężko wyobrazić sobie zjedzenie gorącej, treściwej zupy czy ciężkiej pieczeni. Z pomocą mogą przyjść sałatki. Są łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym zdrowe i lekkostrawne. Jako podstawę można wykorzystać liście sałaty (wiele sklepów oferuje tę już gotową do spożycia), następnie dodać warzywa takie jak papryka, pomidor, rzodkiewka lub ogórek. Uzupełnić można je też lekkim serem, takim jak mozarella czy halloumi. Świetnym wyborem na lato może być też urozmaicenie sałatki świeżymi owocami, na przykład truskawkami lub pestkami granatu. Sałatkom można nadać też śródziemnomorskiego charakteru przez dodanie makaronu (na zimno!), sera typu feta czy oliwek.
Zdrowie na talerzu
Lato to bezapelacyjnie czas świeżych owoców. Z każdego rogu kuszą nas owoce sezonowe takie jak truskawki, jagody, wiśnie czy czereśnie. Dlatego w wakacje powinno się korzystać z ich szerokiej dostępności i pożytków, jakich dostarczają. Kolorowe owoce to źródło cennych witamin i antyoksydantów. Na przykład te czerwone, jak truskawki czy czereśnie, mają dużą zawartość witaminy C. Zawierają też składnik zwany likopenem, który jest silnym przeciwutleniaczem. Te z niebieską lub fioletową skórką, jak jagody, jeżyny czy winogrona, również dostaczą organizmowi witaminę C, a wraz z nią błonnik i antyocyjany, które wspomagają ochronę naszych komórek. Z kolei owoce i warzywa w kolorze żółtym i pomarańczowym zawierają beta-karoteny. Mają one nie tylko dobry wpływ na cerę, włosy i paznokcie, ale pomagają też zabezpieczyć skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Warto również pamiętać o owocach takich jak melon czy arbuz, które są nie tylko bardzo zdrowe, ale zawierają też dużo wody, przez co są niskokaloryczne i wprost doskonałe na upalne dni. Artykuł powstał we współpracy z portalem https://www.aptekakamagra.pl
Na zimno
Rezygnacja z bardzo gorących potraw nie oznacza, że nagle musimy przestać jeść to, co lubimy. Zupy można zamienić na chłodniki (na przykład z botwiny lub ogórków). Wiele z nas pamięta z dzieciństwa smak ryżu z truskawkami. Jest to wspaniały wakacyjny obiad, a ryż można zastąpić również makaronem. Natomiast tym, którzy w upały wolą uniknąć przesiadywania w nagrzanej kuchni, zaproponować można kanapki. Wykorzystać można lekkie sery, a także całą gamę dostępnych warzyw – na przykład paprykę, sałatę czy pomidory. Urozmaicić można je także szczypiorkiem lub bazylią, a pełnoziarniste pieczywo sprawi, że otrzymamy niezbędną dawkę błonniku.